Jag har för en kund som har IF Metall avtal under semestervillkor 40 lagt in 1 637.- som lägsta semesterdaglön.
Men på lönebeskedet blir det 1 636:38 (inte många ören, men det lär ju sticka i ögonen på den anställde)
Varför blir det så?
Hej @Ellge_
Anledningen till att semesterdaglönen på lönebeskedet blir 1 636:38 kr istället för 1 637 kr (som du angett som lägsta semesterdaglön under semestervillkor 40 för IF Metall) beror troligen på att det finns en rörlig del angiven för den anställde. Programmet räknar då av den rörliga delen från gränsvärdet på semesterdaglönen, vilket gör att beloppet på lönebeskedet blir några ören lägre än det satta gränsvärdet.
Om du önskar kan du självklart korrigera beloppet manuellt direkt på lönekörningen, så att det stämmer exakt med gränsvärdet. Men för att undvika detta varje månad kan du även dubbelkolla följande:
Gå in på den anställde och titta på fältet för rörlig del under semesterlönen.
Om det ligger ett belopp där (till exempel 0,62 kr), drar programmet av detta från de 1 637 kr och hamnar på 1 636:38 kr.
Vill du ta bort den rörliga delen (om det är korrekt att göra), kan du sätta beloppet till 0 och spara. Därefter kommer programmet automatiskt använda gränsvärdet 1 637 kr på lönebeskedet.
Det är alltså helt normalt att programmet gör så här – det följer inställningen med lägsta gränsvärde, men justerar om det finns en rörlig del angiven.
Vill du läsa mer om detta, rekommenderar jag hjälpavsnittet Gränsvärden för semesterdaglön för anställda anslutna till Teknikavtal IF Metall där du hittar mer information.
Behöver du ytterligare hjälp eller förklaring så är du välkommen att ringa supporten på 0470 - 70 60 00.
Om det finns en rörlig del borde den inte justera upp beloppet?
Hej @Ellge_
Jag förstår att det kan kännas logiskt att en rörlig del borde justera upp semesterdaglönen, men enligt reglerna för Teknikavtal IF Metall samt programmets beräkningssätt används gränsvärdet som ett minsta belopp inklusive all semesterlönegrundande lön, alltså både fast och rörlig del.
Det innebär att:
Men om du anger en rörlig del i just detta fält, dras den i vissa system faktiskt ifrån själva gränsvärdet (dvs. programmet räknar gränsvärdet - rörlig del = semesterdaglön). Det är viktigt att skilja på hur programmet hanterar ingående belopp och vad det säger i avtal.
Förklaringen till summan på lönebeskedet är alltså:
Programmet ser gränsvärdet som ett totalbelopp där både fast och rörlig del ingår. Om det redan finns en rörlig del, reduceras den fasta delen så totala daglönen blir exakt det satta gränsvärdet – inte över, inte under. Om målet är att alltid betala minst 1 637 kr oavsett rörlig del, behöver fältet för rörlig del stå på 0.
Mer hjälp än så kan jag inte ge dig här i forumet utan behövs det får du boka tid hos någon av våra lönespecialister.
Ha en fin dag!
Copyright 2025 Visma Spcs. All rights reserved.